Tvätta håret med naturliga metoder

 
Imorse var det dags för hårtvätt igen. Jag tvättar mitt hår med bikarbonat och har som ni ser ovan köpt en jätteburk med detta. Köpte på City gross för 35 och jag tvättar håret var 7-14 dag med detta och äppelcidervinäger. Funkar toppen och jag är så imponerad över hur rent håret blir. Renare än då jag använde schampo, faktiskt. 
 
I januari i år bestämde jag mig för att jag ville tvätta mitt hår mer sällan. Dels för att det inte är bra för håret att tvättas för ofta och dels för att jag är världens lataste och orkar inte "hålla på" med håret flera gånger i veckan. Det var jobbigt för håret reagerade med att bli fett fruktansvärt fort så fort jag började att dra ut på hårtvättarna. Men jag var envis och lyckades med att vänja håret vid att endast bli tvättat 1-2 gånger i veckan. Men sedan för ett par veckor sedan så tog mitt schampo och balsam slut och jag kände att jag ville prova något nytt och dessutom mer miljövänligt och snällare. Då hittade jag hur man tvättar håret med bikarbonat. Jag har varit lite intresserad av att pröva detta tidigare, men aldrig blivit av. Dessutom hade jag hört skräckhistorier om folk som blivit av med håret när de tvättat det med bikarbonat så det avskräckte lite. :p Men det händer bara om man överanvänder det. Då det är så pass djuprengörande så får det bara användas MAX en gång i veckan! När folk tappade håret kom det fram att de använde bikarbonaten betydligt oftare än så och det ska man INTE göra. 
 
Jag följer receptet från den här bloggen. Det är superbra! Då bikarbonat är basiskt är det viktigt att använda en form av surskölj efteråt så jag kör med äppelcidervinäger utspädd i vatten. Det luktar inte rosor direkt, men kan trösta med att lukten försvinner så fort håret torkat lite grann. 
 
Hur blir  mitt hår av detta då? Ja, förutom att jag upplever det betydligt renare än innan så känns det friskt och tjockt och ja, allmänt hälsosamt tycker jag! :) Dessutom uppskattar jag att håret inte doftar något efter tvätten, såsom det gör med schampo. Jag tycker inte alls om dofter nuförtiden. Speciellt inte doften av shampot jag hade innan, usch det var hemskt till slut haha. :p Jag är också väldigt imponerad av hur jag lätt kan gå en vecka utan att håret blir fett en enda gång. Det ser nytvättat ut även dag 5-6 vilket jag tycker är så häftigt. Denna vecka började håret bli lite fett igår, alltså dag 8 så jag tvättade det idag dag 9. Upplever också mitt hår lockigare än innan. ^^ 
 
Nytvättat hår som på bilden är en aning fuktigt då det inte hunnit torka helt ännu efter tvätten imorse! 
 
Jag uppskattar också att mitt hår är relativt kli-fritt. Jag får otroligt lätt klåda i hårbotten och mjäll. Lider dessutom av torr hårbotten. Med bikarbonat-tvätten kliar inte mitt hår alls utan hårbotten känns "avslappnad". 
 
Första gången jag tvättade håret med denna metod så tyckte jag det kändes konstigt först för jag upplevde håret som torrt och inte alls mjukt och lent. Men det blev faktiskt mjukare sedan ju mer håret torkade. Vill man, så kan man också låta lite ekologisk kokosolja torka in i topparna. Jag har en Kung Markatta kokosolja i badrumsskåpet som jag använder till både hår och hud ibland. 
När jag tvättar håret tvättar jag ENDAST hårbotten och låter vattnet rinna ner i längderna när jag sköljer ur. Det är hårbotten som blir smutsig, längderna behöver inte tvättas. 
 
Jag kommer definitivt aldrig att gå tillbaka till schampotvätt igen, den saken är klar. Jag kommer också överföra den här metoden på mina barn, just för att det är snällare mot både hår och miljö. Man behöver inte heller tvätta håret lika ofta. Naturligtvis när de blir gamla nog att bestämma själva får de göra hur de vill, men så länge vi bestämmer kommer jag vilja använda denna typ av naturlig tvätt på dem. :) 
 
Och en liten disclaimer: Många tror att man inte duschar för att man säger att man tvättar håret sällan. Men jag skiljer naturligtvis på kropp och hår. :p Jag duschar kroppen betydligt oftare än jag tvättar håret så ingen behöver gå runt och oroa sig. Haha. x) 
 
Vill lära mig mer om naturlig hårvård och hudvård! Nästa steg blir att försöka hitta en naturlig deodorant, för just nu använder jag en vanlig. Får göra lite research. :) 
Hår | |
Upp