Att samla på dockor som vuxen

 
Jag har ett litet tag nu velat blogga om mina dockor för att dokumentera dem. Jag är docksamlare sedan flera år tillbaka, säkert fem, sex år nu. Minns inte riktigt. Jag har alltid älskat dockor. I tonåren växte jag ifrån dem, vilket jag minns som väldigt sorgligt. Men då var det så mycket annat som gällde och med tanke på att jag hade det rätt tufft omkring mig så tror jag inte det varit till min fördel om jag hade fortsatt att ha dem just då. 
 
Jag har tidigare berättat om att i senare tonåren/tidiga tjugoårsåldern så diagnoticerades jag med allvarlig depression. Då visste jag inte att det bland annat berodde på posttraumatisk stress. Men hursomhelst så slutade det med att jag blev sjukskriven från högskolan och det året var väldigt omtumlande. Jag har aldrig känt mig så tom som då och allt var svart runt omkring. Det är tungt för mig att gå in på alla detaljer, så jag nämner det bara lite kort just här.
Hursomhelst. Av någon anledning under den här perioden så kom jag in på dockor igen. Jag satt en kväll och surfade runt på nätet och hittade realistiska babydockor (så kallade reborn dolls). Jag kände till dem sedan innan och har alltid tyckt att de är helt underbara. De är också tyvärr väldigt dyra. Jag kände direkt "wow, en sådan vill jag ha." Sedan skämdes jag för att jag hade tänkt det. Jag var ju vuxen och det var liksom flera år försent att tänka på dockor. :p Tyckte jag då. 
Men jag kunde ändå inte släppa det. Men då reborn dockor är så otroligt dyra och det kändes konstigt att köpa en så kom jag på att jag kunde ju börja återuppta min gamla Barbie-hobby, jag älskar ju Barbie. Det blev så, jag köpte en rosahårig Barbie till mig själv en liten tid senare och sedan blev det några fler... I början var det meningen att jag bara skulle hålla mig till Barbie, men så blev det ju inte. :P Jag kan inte hålla mig till en sak. Genom åren har många dockor passerat. Vissa har kommit och gått, andra har stannat kvar. I perioder har jag försökt sluta samla, men det fungerar inte. Jag har också haft en del reborn dolls. Jag samlar därför att det får mig att må bra och under depressionen var det en otroligt viktig ljuspunkt för mig. Det höll mig uppe och gav mig glädje. När jag blev friskförklarad från depressionen så slutade jag inte samla för det. Jag är fortfarande inne i svängen och tycker det är lika roligt, om inte roligare nu. :) 
 
 
Zoey, en reborn docka från 2014? Tror jag. Hon är numera såld. 
 
Idag samlar jag på alla möjliga dockor. Barbie är en stor favorit fortfarande. Har en del Monster High, Ever After High och Bratz i min samling. Jag gillar större dockor såsom American Girl och Our Generation också. Reborn dockor. Ball jointed dolls har jag haft också men jag faller inte riktigt även om de är grymt fina. På min önskelista står Blythe och Pullip just nu. 
 
Alla mina dockor står vanligtvis på display här hemma. Jag fotograferar dem och gör recensioner av dem. Vill gärna komma igång och sy egna kläder till dem så småningom. Men när jag blev gravid packade jag faktiskt ner dem och har således haft min samling på paus sedan dess och inte köpt något nytt eller ägnat mig åt mina dockor. Har istället hängt med i dockvärlden på Youtube. Men jag har faktiskt saknat mina dockor och har tänkt under följande veckor mellan allt bebisplanerande och så försöka att gå igenom min samling och dokumentera här så jag får mer en överblick över dem. Några ska nog få lämna min samling, men måste kolla lite först. Jag kan tyvärr inte på grund av platsbrist i vår nuvarande bostad ha dem uppe på display längre så ska köpa bra lådor på Ikea att förvara dem i så länge. När vi har större bostad och jag kan få ett eget kontor så ska jag ha det som mitt dockrum är tanken. ^^ 
 
Denna vecka passade jag faktiskt på att för första gången sedan plusset med bebis köpa något till mig själv. Har en underbar docka påväg till mig just nu och sedan var jag idag på secondhand och fyndade allt på första bilden (plus två tröjor och saker till Viktor). Blev en Bratz Cloe, äldre version och Ken och Ryan från Barbie. Misstänker starkt att det är Barbie fashionistas, men vet ej säkert. Chloe vet jag faktiskt inte heller men jag har alltid önskat mig en lite äldre Cloe så kändes kul att hitta en nu. ^^ Och Ken och Ryan har varit lite av holy grails för mig då de är ledade. Har sökt länge efter dem. Jag tycker väldigt mycket om att leta efter dockor secondhand och rusta upp dem. Faktum är att många dockor jag hittat har varit just secondhand. Det är något speciellt med det. De ser risiga ut nu dock, men jag hoppas jag kan piffa upp dessa tre när jag orkar vid något tillfälle. :) Då ska jag ge dem ett ordentligt inlägg här också! 
 
Många tycker säkert att jag är löjlig. Jag känner inte så många som samlar på dockor nu i vuxen ålder. Istället för stilrena inredningsprylar har vi under många år nu haft dockor och figurer som inredningsdetaljer istället. x) Men tycker det är mysigt. Drömmen vore att få dela hobbyn med mina framtida barn. Vi får se hur det blir, om de vill det eller om de tycker att det är mammas hobby. :p Det är nog inte så vanligt att samla dockor som vuxen. Eller kanske samla något alls. Men det är roligt och jag är så stolt över min hobby. :) Så med denna introduktion vill jag säga välkommen till min nya dockkategori här i min blogg. :) Funderade på om jag skulle starta en egen blogg för dem, men jag vill inte det. Vill hellre ha det samlat på en enda plats, allt som är jag. Så dockorna får sig ett eget hörn här istället. :) 
 
Jösses, känns som jag skrivit i år. Och varm är jag också. :P Så jag slutar här. Ska bli spännande att skriva om min samling, har aldrig gjort det innan. Brukade ha en Youtube, men är svårt nuförtiden. Jag hoppas att någon kanske kommer finna det intressant i alla fall. :) 
 
Vi hörs!
Min stora docksamling | |
Upp